Fløystadfjellet Kraftverk
Construction (18)

På Lista gikk 30 prosent av oppdragene til lokale bedrifter

Utbygging av store prosjekter, som vindkraftverket på Lista, kan gi nye inntekter og lokale arbeidsplasser. Helge Mikalsen, gründer på Lista, gir sine beste tips til bedrifter i lokalsamfunnet.

I 2012 stod Lista Vindkraftverk i Farsund kommune i Agder ferdig. Helge Mikalsen er gründer for rundt 25 forskjellige selskaper i området. Han eier blant annet Lista Fly- og næringspark, en nedlagt flyplass, som endte opp med å bli et knutepunkt for alle som jobbet med å bygge vindkraftverket. Til sammen hadde de lokale bedriftene hans flere millioner i omsetning på grunn av avtalene han klarte å få i land.

Huset 60 personer i to år

Så hvordan gikk han frem? Mikalsen fant tidlig ut hvilke tre store entreprenørselskap som kjempet om kontraktene.

- Entreprenøren trenger underleverandører eller tjenester mens de utfører jobben. Det er her mulighetene ligger, sier gründer Helge Mikalsen.

- Men du må være kreativ og på hugget. Da jeg kontaktet hovedentreprenøren Veidekke, planla de allerede en brakkeby for de ansatte der kraftverket ligger.

Mikalsen lagde et tilbud på en alternativ pakke med overnatting, kontorer og alle måltider for 60 personer i Lista Fly- og næringspark i stedet.

- Selv om det var et stykke å kjøre fra anlegget, valgte Veidekke å gå for tilbudet i to år.

I tillegg ble det ene selskapet til Mikalsen norsk innkjøpskanal og mellomlager for Siemens som leverte deler til turbinene.

- Det ble mye å tenke på og løse, men en veldig artig og aktiv periode.

 Få frem din mening!

Gründer Helge Mikalsen synes det er bra at prosessen rundt godkjenning av nye vindkraftverk har blitt strengere og mer profesjonalisert de siste årene. Han råder lokalsamfunnet til å få flest mulig fakta på bordet, slik at man vet hva man sier nei eller ja til.

- En konsekvensutredning er viktig, og det er viktig å involvere seg. Hvis du ikke engasjerer deg i diskusjonen, får du heller ikke frem meningen din.

Gründeren vektlegger også viktigheten av at utbygger snakker med lokalbefolkningen.

- Gjennom å dele kunnskap og fakta får utbygger mer tillit, sier Mikalsen.

 

Vær best og tenk muligheter

Til tross for gode ringvirkninger på Lista, mener Helge Mikalsen at lokalsamfunnet ikke må forvente seg at jobb kommer rekende på ei fjøl uten egen innsats, hardt arbeid og vilje til å være tidlig på ballen.

- Vær proaktiv! Tilegn deg kunnskap om prosessen rundt utbyggingen, råder han.

Han mener at lokale firmaer kan ha et fortrinn og vinne gode avtaler, men man må uansett levere topp kvalitet. 

- Det blir billigere for hovedentreprenøren å hyre noen som kan stille opp raskt og har verdifull kunnskap om lokale forhold. Men bedriften din må fortsatt være best på å levere tjenestene dere skal selge.

Noen av selskapene til Mikalsen har også fått småoppdrag i driftsfasen, som å leie ut en lift til vedlikehold av turbinbladene.

Han har et lite ekstratips til lokale som kan se sitt snitt til å få litt fart i virksomheten.

- Mange vindkraftverk ligger i områder der det ikke bor så mange folk. Men i årene med utbygging skal mange arbeidere bo og jobbe der, og det blir mange tilreisende. Kanskje er det bare én pub eller en restaurant, og få muligheter for arbeiderne på kveldene. Det er smart å tenke muligheter!

 

Slik ser det ut på Lista i dag

Mange mann i arbeid

Knut Helge Thorkildsen er daglig leder i maskinentreprenørselskapet Brødrene Thorkildsen.

- Gjennom Hæhre entreprenør fikk vi blant annet oppdrag i forbindelse med anleggsarbeid der det skulle ligge høyspentkabler. Vi gjorde også arbeid for Veidekke, sier Thorkildsen.

I rundt to år hadde han 10-14 ansatte i sving. Entreprenøren har også hatt mindre oppdrag etter utbyggingen, med for eksempel veivedlikehold.

Han understreker også at det er viktig å ta kontakt med utbygger tidlig.

- Likedan må du være klar for å lage en god presentasjon på hva du kan levere, og hva slags arbeid du er interessert i å utføre.

Lokalt er lønnsomt

Fred. Olsen Renewables (FOR), som har bygget ut vindkraftverket på Lista, sier at de ønsker å bruke mest mulig lokal arbeidskraft.

- Vi har som regel et møte der lokale tilbydere kan skrive selskapet sitt på en liste og beskrive hva de kan bidra med. Listen blir enten inkludert i anbudsrunden eller overlevert til de største kontraktørene, avhengig av hvor vi er i prosessen, sier Ottar Olsen, prosjektleder i FOR,

FOR oppfordrer hovedleverandørene til å bruke lokal arbeidskraft når de kan.

- Leverandørene ser på det som både positivt og lønnsomt, sier Olsen.

Oppdrag og natur som åpner seg

Thor Herman Sudland driver vaktmestertjeneste, og har fått flere små og store oppdrag på grunn av vindkraftverket.

- Vi har for eksempel reparert småskader og flyttet steiner langs veien, slik at dyr ikke setter seg fast, og vi har gjort forskjellige oppdrag for entreprenørene.

På Lista førte vindkraftutbyggingen til at naturen ble berørt, blant annet med 24 kilometer ny vei. Men de nye veiene har også åpnet opp naturområder som tidligere har vært utilgjengelige.

Selv husker Sudland barndommen sin på heiene.

- Det var langt å gå, og vanskelig å komme til hvis far skulle jakte der. Med den nye veien har vi en helt annen tilgang til denne delen av naturen.

Lokale fikk 30 prosent av oppdragene 

Sigmund Krosslid har jobbet med næringsutvikling i Lista-regionen, og da vindkraftverket ble aktuelt, var han med på å starte opp et prosjekt som ble kalt «Vindmuligheter». Prosjektet sørget for å få nok informasjon om prosessen og utbyggingen til lokale leverandører, og oppfordret bedriftene til å stå på for å komme i posisjon. Det ble laget et leverandørregister på nærmere 70 små og store selskaper som kunne bidra med noe i anleggsfasen.

- Undersøkelser i etterkant har vist at 30 prosent av oppdragene i denne perioden gikk til lokale leverandører, sier Sigmund Krosslid.

- Det viktigste vi lærte var at det er uhyre viktig at de lokale leverandørene og entreprenørene får tilgang til nok informasjon og kommer tidlig nok inn i prosessen før alle avtaler lukker seg.